Beoordeling 9.3 gebaseerd op 337 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Voor ieder interieur. Op hout of op gas. Open of gesloten. We hebben het allemaal!

Hout stoken: Zwitserse-methode

Stoken en stoker

Vuurtje stoken kan iedereen. Efficiënt en emissiearm stoken in een haard of kachel moet je leren! Dat is het onderbouwde standpunt van de branche waar we dit hoofdstuk graag mee beginnen. Het stoken van een haard of kachel zonder emissie is niet mogelijk. Bij elke vorm van verbranding ontstaan afvalstoffen, zo ook bij de verbranding van hout. Daarbij spreken we van o.a. kooldioxide, koolmonoxide, koolwaterstof en zwaveloxide. Ook komt fijnstof vrij. De branche stelt zich op het standpunt dat een aanzienlijke verbetering kan emissies kan worden behaald door instructie op het gebied van het stoken van (gekeurde) haarden en kachels.

Het ontsteken

Bij het ontsteken van het hout onderscheiden we twee mogelijkheden, namelijk het ontsteken aan de bovenzijde (zogenaamde Zwitserse methode) en het ontsteken aan de onderzijde. Voor beide ontstekingsmethoden heeft u het volgende nodig:

– Een geschikt ontstekingsmiddel, bijvoorbeeld aanmaakblokjes of ontstekingswol. Deze middelen zijn bij de vakhandel verkrijgbaar.

– Aanmaakhoutjes, die ongeveer duimdik gehakt / gekloofd zijn. Ook deze zijn kant en klaar bij de vakhandel verkrijgbaar.

– Geschikt haardhout met een lengte van ca. 20-25 cm

 

Het ontsteken van boven (Zwitserse methode)

Deze methode is onderzocht in opdracht van de Zwitserse overheid. Daarbij is aangetoond dat deze methode tijdens het aanmaakproces aanzienlijk minder rook veroorzaakt. Deze methode wordt binnen de branche dan ook wel gezien als het nieuwe aansteken ofwel de Zwitserse methode.

Werkwijze Zwitserse methode:

Twee tot drie houtblokken worden met een kleine afstand van elkaar op de stookbodem van het toestel gelegd. Daarbij dienen de kloofkanten van de houtblokken naar boven te wijzen! De aanmaakhoutjes legt u kruislings bovenop de houtblokken. Tussen de aanmaakhoutjes voldoende aanmaakblokjes of aanmaakwol leggen. Omdat voor het aanmaken van het toestel een grote hoeveelheid verbrandingslucht nodig is zet u de luchttoevoer in de positie aanmaken of maximaal. Bij sommige toestellen is het nodig om de deur op een kier te zetten. Zie de handleiding van uw toestel, let daarbij ook op de bediening van luchtkleppen en of beluchtingsschuiven.
zwitserse-methode

Let op, in de bedieningshandleiding van diverse toestellen wordt aanbevolen om de asresten niet volledig uit het toestel te verwijderen. Lees daarom altijd zorgvuldig de bedieningshandleiding van uw toestel. Figuur “Zwitserse methode”

overgenomen uit:
http://www.stimuleringhoutstook.nl/wp-content/uploads/2016/02/141016-Brancherichtlijn-Houtstook.pdf